Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 mýtov o bábätkách

Máte doma bábätko alebo sa ešte len pripravujete na jeho príchod? Pozorne čítate a počúvate „zaručené“ rady od svojho okolia, ako sa oň správne starať? Ale čo ak sú dané tipy iba obyčajné mýty, ktoré treba raz a navždy vyvrátiť?
Čítať ďalej

1. Naprogramované dojčenie

Kedysi sa ženám odporúčalo, aby svojho drobca dojčili v presne stanovených časových intervaloch, t.j. každé tri alebo štyri hodiny. Mamičky by si však mali uvedomiť, že u každého dieťaťa je to individuálne. Netreba sa riadiť zaužívanými pravidlami, ale načúvať potrebám svojho bábätka.

2. Plačom sa pľúca posilňujú

Je to mýtus, ktorý stále pretrváva najmä u staršej generácie. Podľa rád našich starých mám by sa dieťa nemalo tíšiť zakaždým, keď sa rozplače. Vďaka plaču si vraj posilní svoje pľúca. Moderné poznatky pediatrov a psychológov však dokazujú, že plač u dieťaťa má vždy nejakú príčinu a rozhodne by ste ho nemali ignorovať. Dieťa prostredníctvom sĺz vyjadruje, že niečo nie je v poriadku. Ak si zámerne nevšímate jeho plač, vyvolávate uňho zbytočný stres a úzkosť.

3. Sýte dieťa ≠ lepší spánok

Aj vy veríte, že ak sa váš drobček pred spaním dobre naje, bude mať dlhší spánok? Veľa mamičiek sa týmto mýtom riadi, ale bohužiaľ toto tvrdenie sa nezakladá na pravde. Vaše dieťa síce môže mať plné bruško, no to nie je zárukou, že sa uňho v noci nedostaví hlad, ktorý vás prebudí zo spánku. Jedálny lístok vášho dieťatka môžete obohatiť aj o chutné ovocné výživy OVKO, ktoré neobsahujú žiadne umelé farbivá, arómy ani konzervačné látky. Navyše sú bez pridaného cukru.

  1. Strihaním vlasy zhustnú

Chcete, aby mal váš drobec hustejšie vlásky? Dajte ho ostrihať! Podobných rád ste sa už určite niekoľkokrát napočúvali. Asi vás však sklameme, pretože aj v tomto prípade ide len o mýtus. Strihanie totiž kvalitu a hustotu detských vláskov neovplyvňuje, závisí to výhradne od genetiky.

5. Lieh na pupček

Staršie generácie kedysi zvykli používať na dezinfekciu detského pupčeku lieh. V dnešnej dobe sa však odporúča nechať pupček zahojiť bez zásahov a umývať ho obyčajnou vodou. Následne dosucha utrieť plátennou plienkou.