Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 najčastejších chorôb školáka

Školák i škôlkar. Je jedno, ktorého z nich máte doma, už vám možno príde celá večnosť, kedy by doma s niečím neležal. Kolektív je pre detskú imunitu neľahkou skúškou; škola je skvelá nielen na potrebné vzdelávanie, ale je aj vynikajúcim miestom pre šírenie vírusov a baktérií. Zozbierali sme pre vás päticu najčastejších ochorení, s ktorými počas školského roka určite počítajte.
Čítať ďalej

1. Chrípka

Bežné ochorenie s ktorým sa väčšina z nás stretne minimálne raz za rok. U slabých jedincov však môže byť nebezpečné a preto sa odporúča očkovanie. Chrípka sa zvyčajne prejavuje veľmi rýchlo a nečakane. Kým pri raňajkách bolo dieťa úplne v poriadku, už pred obedom môžete mať telefonát zo školy s požiadavkou jeho okamžitého vyzdvihnutia. Typická je horúčka, únava a malátnosť, bolesti svalov a kĺbov či zimnica. Pridružiť sa však môže i kašeľ, bolesť či zápal hrdla, hnačky a zvracanie. Chrípka je tiež známa rýchlym prenosom a vysokou nákazlivosťou. Okrem bežných opatrení preto naučte deti dodržiavať hygienické zásady. Doma si často umývajte ruky, pri chorobe dezinfikujte všetky spoločné priestory – najmä kľučky na dverách aspoň raz denne pretrite dezinfekčným roztokom.

2. Nádcha a prechladnutie

Infekčné ochorenie dýchacích ciest postihuje hlavne sliznicu nosa. Spôsobuje ho tzv. rhinovírus a extrémne rýchlo sa šíri. Okrem tečúceho nosa sa prejavuje bolesťou hrdla, hlavy, kašľom či zvýšenou teplotou. Naproti chrípke však trvá kratšie a väčšinou sa zaobíde aj bez sprievodného zápalu (napr. mandlí). Najúčinnejšou prevenciu je dodržiavanie hygienických zásad, časté umývanie rúk, upozornite dieťa aj na chytanie očí – nákaza sa môže dostať do tela aj cez ne. Nezabúdajte ani na imunitu, ktorá ocení zdravú stravu a dostatok pohybu.

3. Zápal spojiviek (konjunktivitída)

Spôsobuje ho vírusová i bakteriálna infekcia, alergia, znečistený vzduch (cigaretový dym, chemikálie, chlór v bazénoch a pod.). Oči sú podráždené, deti sa sťažujú na pocit pálenia, svrbenia, citlivosť na svetlo. Nezvyčajný nie je ani hnisavý výtok, opuchnuté viečka a začervenané oči. Ochorenie je bolestivé, preto určite vyhľadajte lekára. Zvyčajne sa lieči očnými kvapkami alebo masťami.

4. Streptokoková infekcia

Patrí ku kvapôčkovým infekciám a spôsobuje ju streptokok skupiny A. Je pomerne rozšírená najmä u malých detí a možno sa infikovať aj dotykom (kľučky na dverách, umývadlá,...), pokiaľ si následne siahneme na ústa alebo do oka. Prejavuje sa bolesťou hrdla a hlavy, vysokou horúčkou, opuchnutými mandľami, nevoľnosťou, dokonca kožnou vyrážkou. Dôrazne preto upozornite dieťa, aby si často umývalo roky a svoje veci (uterák, zubná kefka, atď.) nepožičiavalo spolužiakom.

5. Gastroenteritída

Známa viac ako črevná alebo žalúdočná chrípka je akútnym zápalom, ktorý sa prejavuje najmä hnačkami a zvracaním, no sprevádza ho aj horúčka, celková slabosť a malátnosť, kŕče v bruchu. Ak vašu ratolesť postihla táto diagnóza, nasaďte oddychový režim a dbajte na dostatočný príjem tekutín! Často totiž dochádza k dehydratácii, ktorá môže celý stav ešte viac skomplikovať.