Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 rád, ako motivovať deti k čítaniu

Hovorí sa, že kniha je najlepší priateľ človeka, ale bohužiaľ deti sa s ňou veľmi „nekamarátia“. Aj vy sa snažíte vaše dieťa presvedčiť, aby tomuto „vzťahu“ dalo nejakú šancu, no všetky vaše snahy sa míňajú účinkom? Váš drobec radšej uprednostní počítač alebo televízor? Ako uňho vybudovať lásku ku knihám?
Čítať ďalej

1. Čítajte im od malička

Zvykli ste vašej ratolesti čítať pred spaním rozprávky? Hoci si myslíte, že takáto maličkosť nemôže ovplyvniť postoj vášho dieťaťa ku knihám, mýlite sa. Práve vďaka rozprávkam si ich deti obľúbia a budú si ich spájať s pozitívnymi asociáciami. Dieťa si totiž potrebuje ku knihám vybudovať nejakú náklonnosť a pochopiť, že vďaka nim môže zažívať rôzne čarovné príbehy. Navyše čítanie kníh sa odporúča aj deťom v predškolskom veku, pretože napomáha zlepšovať ich gramotnosť.

2. Buďte ich vzorom!

Ak chcete, aby si vaše dieťa vzalo knihu do rúk bez toho, aby ste mu to museli prikazovať, buďte ich vzorom. Hoci možno nemáte toľko voľného času na čítanie, skúste vášmu drobcovi navrhnúť jeden deň v týždni, kedy budete mať tzv. čitateľské okienko. Každý z vás si zvolí knihu podľa vlastného výberu a pokiaľ to bude možné, venuje jej aspoň hodinu. A vy si budete môcť pokojne prečítať dlho odkladaný román bez výčitiek.

3. Dôležitá je téma

Pri čítaní kníh je podstatný najmä príbeh, ktorý by mal zaujať malého čitateľa. Pokiaľ dieťa prinútime čítať knihu, ktorá bude preňho nezáživná, logicky uňho vyvoláme odpor k samotnému čítaniu. Výber knihy ponechajte na vášho drobca a nesnažte sa mu nanútiť niečo, čo sa mu nepáči. Ak ho zaujímajú sci-fi príbehy, hľadajte knihy s touto tematikou, ktoré budú zodpovedať aj jeho vekovej kategórií.

4. Čitateľský preukaz

Je pre vás finančne náročné kupovať deťom neustále nové knihy? Skúste sa porozhliadnuť po vašom okolí a začnite chodiť do knižnice. S čitateľským preukazom máte neobmedzené možnosti výberu a je to ideálne riešenie pre vás aj vaše dieťa.

5. Vyskúšajte vášho drobca

Chcete, aby sa vaše dieťa naučilo poriadne vnímať prečítaný text? Skúste sa ho raz za čas opýtať na pasáž, ktorú práve číta. Hlavným problém u detí je, že knihy čítajú mechanicky a neuvedomujú si, čo vlastne čítajú. Ak vaše dieťa občas preskúšate, prinútite ho, aby si začal jednotlivé slová aj uvedomovať. Navyše si vďaka tomu potrénuje pamäť.

Tip na záver

K dobrej knihe patrí rovnako chutná maškrta v podobe ovocných výživ OVKO, ktoré vašim ratolestiam spríjemnia ich čitateľské okamihy.