Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 tipov, ako uspať bábätko

„Ako spáva drobec?“, to je asi najčastejšia otázka, ktorú mamička počuje. Pravidelnosť spánku ovplyvňuje celú rodinu. Nespokojné a uplakané bábätko narúša denný kolobeh všetkých. Ku každému dieťaťu treba pristupovať individuálne. Mamička po príchode z pôrodnice hľadá spôsoby, ako ho čo najrýchlejšie a bez plaču uspať. Niektoré sa radi nosia na rukách, iné zase pohompáľajú v kočíku. Čo môže vylepšiť jeho uspávanie?
Čítať ďalej

PEVNÉ ZAVINUTIE

Spôsob, akým dieťa uložíte do postieľky, tiež veľa ovplyvňuje. Do zhruba 5 – 6 mesiacov majú deti vrodený ľakací reflex, ktorý vyvoláva pocit padania. Prejavovať sa to môže rýchlym vystretím ručičiek alebo nožičiek, a tento pohyb ho môže prebudiť. Zabrániť tomu môžete práve pevnejším zavinutím do zavinovačky pred spánkom.

BIELY ŠUM

Biely šum sú tiché monotónne zvuky, ktoré mu pripomínajú zvuky, ktoré počul ešte keď bol v maternici. Vďaka plodovej vode počul monotónne zvuky ako tlkot srdca, trávenie žalúdku, váš hlas apod., ktoré ho upokojovali. Zvuky ako pustený vysávač, fén atď. mu môžu toto obdobie pripomínať a pomôcť mu spokojne zaspinkať.

PAPANIE

Dôležité je spánok drobca pochopiť. V prvých mesiacoch jeho života je najdôležitejšie papanie, spánok a vylučovanie. V malom brušku mliečko rýchlo strávi, preto potrebuje pravidelný prísun potravy. S plným bruškom sa oddychuje najlepšie. Ak budete kŕmiť tesne pred spánkom, môžete tak jeho spánok predĺžiť a zabrániť tomu, aby sa hneď po uspatí prebudilo. Časom budete jeho stravu obohacovať a bruško mu vydrží dlhšie plné. Okrem rôznych kašičiek a príkrmov sú veľmi obľúbené aj dojčenské výživy s ovocnými príchuťami, ako napríklad Dojčenská výživa jablková.

PREDSPÁNKOVÁ RUTINA

Po narodení sa dieťa učí na rutinu. Pravidelné kŕmenie – spanie. Dieťa sa musí naučiť rozlišovať deň a noc a čas vhodný na spánok. To mu však nejaký ten čas potrvá. Na to, aby pochopilo, kedy sa blíži noc a je čas na nočný spánok, je dôležité, aby ste zachovali pravidelnú rutinu. Pol hodiny pred spaním dieťatko okúpte, prebaľte do suchej plienočky, nezabudnite ho dobre nakŕmiť a dať ho spinkať. Pripravte mu izbičku na spánok. Dobre vyvetrajte, zatiahnite závesy, zapnite tlmené svetlo a zaspievajte mu napríklad uspávanku alebo povedzte rozprávku. Dôležité je tento postup dodržiavať pravidelne každý večer.

VYSTIHNUTIE ČASU

Aj vystihnutie správneho času, kedy dieťatko uložiť k spánku, je dôležité. Keď je už príliš unavené a nie ospalé, je neskoro. Vtedy budete uspávať dlhšie a s plačom. Sledujte signály, ktoré hovoria o jeho únave, ako napríklad trenie si očičiek a uší. Pozor však, vekom sa signály dieťatka menia.