Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 tipov, ako zabaviť dieťa počas letných prázdnin

Ak ste sa už vrátili z dovolenky, určite si kladiete otázku, ako zabaviť vášho drobca v priebehu ďalších týždňov. V prípade, že nemáte po ruke záchranu v podobe ochotných starých rodičov, nechajte sa inšpirovať nasledujúcimi tipmi. Niektoré z nich deti nielen zabavia, ale aj poučia.
Čítať ďalej

1. HERBÁR

Pamätáte si na časy, keď ste boli malými deťmi a zbierali ste rôzne rastliny, ktoré ste si doma neskôr vysušili? Vyskúšajte to aj so svojimi ratolesťami. Stačí, ak im kúpite zošiť a spolu môžete objavovať krásy prírody. Vyberte sa do lesa či na lúku, kde máte neobmedzené množstvo krásnych rastlín a kvetov. Vaše dieťa si tak môže vytvoriť počas leta slušnú zbierku zaujímavej flóry a niečomu sa aj priučiť. Nadobudnuté vedomosti sa mu určite zídu aj v nasledujúcom školskom roku na hodinách biológie.

2. STANOVAČKA

Ak vám to pracovné povinnosti dovoľujú, vyberte sa s celou rodinou na stanovačku. V prírode budete „mimo signál“ a nebudú vás rozčuľovať žiadne novodobé výdobytky technológie. Hoci budú na začiatku vaše deti trochu frflať, nenechajte sa tým znechutiť. Neskôr ich príroda a nepoznané dobrodružstvo natoľko očarí, že si ani nespomenú na nejaký smartfón alebo tablet. Navyše sa v prírode môžu naučiť aj základné poznatky, ktoré sa im raz v živote určite zídu, napr. ako založiť oheň. Pár dní v prírode ich vyškolí aj väčšej samostatnosti a zocelí ich, vďaka čomu budú „do voza aj do koča“.

3. HLAVOLAMY

Touto aktivitou viete zabaviť deti aj na niekoľko hodín. Vašou úlohou je vytvoriť nejaké úlohy a hlavolamy, ktoré budú riešiť na základe rozložených indícií. Indície môžete umiestniť na svojej záhrade alebo v okolí vášho paneláku, prípadne aj niekde v prírode. Vyriešenie indície vaše deti posunie k ďalšej úlohe a na konci ich môže čakať sladká odmena v podobe ovocnej výživy OVKO.

4. BICYKLOVANIE/KORČULOVANIE

Bicyklovanie a korčulovanie patrí medzi obľúbené detské aktivity, takže prehovoriť na tento šport aj vášho drobca by nemal byť žiadny problém. Vaše dieťa má tak zabezpečený pohyb na čerstvom vzduchu a vy si môžete aspoň po práci vyvetrať hlavu. Ak sa vaše deti ešte nevedia bicyklovať alebo korčuľovať práve tieto letné dni sú ako stvorené na to, aby ste ich to naučili.

5. PAMIATKY

Počas letných prázdnin určite navštívte so svojimi deťmi aj niektoré z kultúrnych pamiatok, vďaka ktorým spoznajú aj čo-to z histórie. Zámky, hrady, kaštiele nájdete nielen na Slovensku, ale aj u našich susedov v Maďarsku, Česku, Poľsku alebo Rakúsku. Ak nechcete investovať do hotela a stráviť na danom mieste niekoľko dní, tak sa vydajte aspoň na celodenný výlet. Rozhodne to stojí za to.