Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

5 tipov ako zabaviť drobca

Po narodení dieťatka sa pre ženu začína úplne nová životná etapa. Prvoradými sa stávajú potreby novorodenca, s ktorými súvisí 24–hodinová starostlivosť. Okrem pravidelného rituálu, akým je spánok – kŕmenie – prebaľovanie, treba dieťatko v bdelosti aj zabaviť. Po čase sa mu bežne okukané veci zunujú a začne vymýšľať. Prečítajte si 5 tipov, ktoré drobcovi spríjemnia čas.
Čítať ďalej

Pre bábätko je najviac upokojujúca jeho vlastná matka, pri ktorej sa cíti v bezpečí a v pohode. Nejaký čas po narodení vidí len pár centimetrov pred seba, vzdialené predmety sú rozmazané a nejasné. Preto je preňho tvár mamičky veľmi zaujímavá a keď sa nad neho skláňa, rado ju sleduje. Po čase však prestávate byť preňho zaujímavá a hľadá iný spôsob zábavy. Hrou sa dieťa učí, spoznáva a rozvíja. Každá hra je preňho novou skúsenosťou, ktorá ho posúva vpred. Ako mu môžeme spríjemniť deň vtedy, keď nespinká?

VÝRAZNÉ FARBY A RÔZNE TVARY

Pre drobca je všetko nové, zaujímavé a na všetko si len zvyká, rovnako ako na cudzie zvuky, tmu a pachy. Mamička vie už od prvých dní rozoznať, kedy je drobec spokojný, nervózny alebo veselý. Každý je iný a na každého platí niečo iné. Čo ho však dokáže zaujať sú pestré, výrazné farby a rôzne tvary. Bábätko všetko skúma hmatom a ústami. Keď už je drobec schopný sedieť a hrať sa po sediačky, vytvorte mu „škatuľu s pokladmi“, kde sa môžu nachádzať rôzne predmety ako vareška, farebné kocky, drevené vajíčka, väčšie plastové loptičky, rolka z toaletného papiera, leporelo atď. V skratke poklady z domácnosti, ktoré sú zaujímavé a pre dieťa nie sú nebezpečné.

PRECHÁDZKA BYTOM

V príbytku sa nachádza pre bábätko veľa zaujímavých a zatiaľ neobjavených zákutí, ktoré môže spoznávať vďaka matkinej náruči, kde sa cíti bezpečne a má dobrý výhľad. Ukazujte mu kvety, nábytok, farebné vankúše, výhľad z okna,... Rozprávajte mu pri tom, čo vidíte a meňte intenzitu hlasu. Každá vec ho na chvíľu zaujme a bude jej venovať pozornosť. Pokiaľ máte babyšatku alebo nosič, „pomáhať“ vám môže aj pri varení, počas ktorého vykonávate veľa preňho zaujímavých aktivít.

VYTVORTE KOLOTOČ

Detí v polohe ležmo zaujíma, čo sa nadchádza nad nimi. Detský kolotoč býva pre ne veľmi zaujímavý, pretože sa na ňom nachádza množstvo rozličných a farebných predmetov. Nie je potrebné, aby ste mu kupovali ten najdrahší a značkový. Pre neho je podstatné, aby bol zaujímavý. Vytvoriť mu ho môžete aj vy doma. Postačia hračky po súrodencoch, ktoré jednoducho zavesíte nad jeho postieľku, aby ich mohol sledovať a navyše mu ich môžete obmieňať.

MAŇUŠKY

Kto by nemal rád veselé farebné maňušky? Drobca s ňou môžete chytať za rúčku, hladkať, schovávať ju, jednoducho robiť čokoľvek, čo ho rozosmeje. Ak nemáte maňušku, postačí obyčajná kuchynská chňapka. Veselé pohyby a zmena intonácie hlasu sú zaručeným zdrojom zábavy.

ČERVÍČEK

Keď už zvládne ležať na brušku so zdvihnutou hlavičkou, môžete začať podporovať jeho pohyblivosť. Postavte kúsok pred neho zaujímavé hračky, ktoré upútajú jeho pozornosť a bude sa za nimi načahovať. Pomôcť mu môžete tak, že mu ruku dáte za nožičky, aby sa mohol zaprieť. Podporujte ho a nenechávajte ho zlostiť sa, inak sa mu táto aktivita sprotiví.