Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

6 vecí, ktorým sa pri výchove detí vyhnite

Výchova detí je jednou z najťažších úloh v živote rodiča. Nájsť spôsob, ako zo svojich potomkov „vytvoriť“ vyrovnané osobnosti schopné čeliť životným výzvam a vo svojou snažení uspieť – už len to znie pre mnohých rodičov desivo. Presný recept asi nepozná nik, no my vám poradíme, akých chýb sa vyvarovať.
Čítať ďalej

1. Dieťa nie je obeť

V živote každého z nás sú situácie, kedy sa mu jednoducho uspieť nepodarí; dieťa nevynímajúc. To, že dostalo zlú známku, nevyhralo v súťaži či sa mu stala iná „krivda“ automaticky neznamená, že ho hneď musíte ľutovať a vtiahnuť do ho bludného kruhu sebaľútosti. Namiesto toho mu radšej poraďte, aby na svojich slabostiach pracovalo, využilo ich vo svoj prospech a obrátilo ich na svoje silné a pozitívne stránky.

2. Nepodľahnite pocitu viny

Viaceré štúdie dokazujú, že už niekoľkotýždňové dieťa dokáže s vôľou svojich rodičov manipulovať vo svoj prospech. V neskoršom veku to využíva a snaží sa ich s rovnakým cieľom presvedčiť. Ak teda svojmu potomkovi niečo zakážete, nedajte sa ovplyvniť pocitom viny. Majte však vždy dobré dôvody a argumenty, prečo jednoducho nedovolíte to či tamto.

3. Dieťa nie je stredobod vesmíru

Chyba, ktorú robia mnohí dnešní rodičia. Dieťa je síce veľmi dôležitou súčasťou života, avšak postaviť ho za každú cenu do centra svojho záujmu môže byť chyba. Pokiaľ sa mu neustále prispôsobujete, plánujete a riešite zaňho, pričom váš vlastný život je na druhej koľaji, odrazí sa to na jeho charaktere; a žiaľ, negatívne. Získa tým pocit nadradenosti a nesprávny model fungovania sveta.

4. Nevyžadujte a nečakajte dokonalosť

Mať od svojho potomka určité očakávania je prirodzené a zdravé. Ak ich však preženiete a pomyselnú latku nastavíte privysoko, nie je prospešné pre nikoho. Snažte sa spoznať silné i slabé stránky svojho dieťaťa a podporte ho v tom, aby ich využilo najlepšie, ako vie a môže.

5. Nebráňte dieťa pred zodpovednosťou a bolesťou

Nie každé rozhodnutie, plán či riešenie problému dopadne vždy šťastne. Nepríjemným pocitom sa v takýchto situáciách nedá vyhnúť. Keď nimi trpí dieťa, trápi to určite každého rodiča. Musí sa však oboznámiť aj s takýmito chvíľami, preto sa nesnažte prehnane ho chrániť od zodpovednosti a vlastných rozhodnutí.

6. Nezabúdajte na vlastné hodnoty

Pri výchove detí je ľahké nechať sa pohltiť ich povinnosťami a aktivitami. Obzvlášť v dnešnej dobe, kedy chceme vyzerať ako ukážkové mamy a otcovia nielen vo svojom okolí, ale najmä v anonymnom svete sociálnych médií. Nezabúdajte však na svoje vlastné hodnoty a podľa nich veďte aj svoj rodinný život. Len tak budete svojim potomkom najlepším príkladom.