Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako by mal vyzerať denný režim detí?

Internet a televízia sú pre mnohé deti spôsob trávenia času. Dokonca aj pre tie, ktoré majú menej ako dva roky. Odborníci však upozorňujú, že tento trend neprospieva ani detskému zdraviu ani mentálnemu a psychickému vývoju. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) preto vydala odporúčania týkajúce sa využívania elektronických médií deťmi.
Čítať ďalej

Pamätáte si, ako ste trávili detstvo vy? Internet bol ešte „v plienkach“, tak sme celé dni trávili vonku hraním sa s kamarátmi. Televíziu sme pozerali len sporadicky. Detstvo dnešných detí však vyzerá presne naopak. Minimum času trávia hraním sa či už vonku alebo doma, oči radšej upierajú na obrazovku počítača, televízie alebo mobilu. Sociológovia a psychológovia upozorňujú na možné negatívne dôsledky. Nadmerné trávenie času s elektronickými médiami má totiž dopad na ich duševný a mentálny vývoj; najmä na komunikačné a socializačné schopnosti, úpadok vlastností ako kreativita, logické a strategické myslenie či dokonca empatia. S pribúdajúcim časom stráveným pri internete či televízii je potrebné rozvíjať aj kritické myslenie, čo sa však v bežnej praxi stáva len ojedinele. Deti sú tak oveľa náchylnejšie uveriť doslova všetkému, čo vidia napríklad v reklame, seriáli alebo v rôznych videách známych youtuberov.

Tento „trend“ má v neposlednom rade dopad aj na ich fyzické zdravie. Čoraz viac aj veľmi malých detí musí napríklad nosiť dioptrické okuliare, trápi ich tzv. syndróm suchého oka, problémy s chrbticou a nedostatočne vyvinutým svalstvom.

Čo na to WHO?

Svetová zdravotnícka organizácia prvýkrát vydala odporúčania týkajúce sa optimálneho trávenia času pohybom, hrou a v neposlednom rade i využívaním elektronických médií. Deti do troch mesiacov väčšinu dňa prirodzene trávia spánkom (odporúčaných 14-17 hodín). Od troch mesiacov sa tento interval skracuje a dieťa by malo byť aktívne – napríklad polohovaním na bruško a cvikmi podporujúcimi pohyb, hraním sa na podlahe, sedením v sedačke (nie však pred televíziou!). Aspoň tri aktívne hodiny denne odporúča Svetová zdravotnícka organizácia deťom do dvoch rokov. Intenzitu hier možno striedať a starším deťom už možno „povoliť“ tablet či počítač maximálne na jednu hodinu. S pribúdajúcim vekom začínajú byť aj samotné detičky oveľa aktívnejšie. Preto je vhodné tráviť s nimi čo najviac času vonku, umožniť im hranie sa s rovesníkmi či doma s rodinou. Čím viac, tým lepšie! Namiesto dňa presedeného za monitorom si teda radšej vyrazte na spoločný výlet. Kapsičky OVKO nezabudnite pribaliť do vrecka či ruksaku, keby malého dobrodruha náhodou prepadol hlad.