Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako potešiť deti na Mikuláša?

Blíži sa predvianočné obdobie, ktoré prináša mnohým ľuďom radosť, no u našich detí vzbudzuje najmä nedočkavosť. Predtým, ako si však rozbalia darčeky pod vianočným stromčekom, na nich čaká ešte nádielka od svätého Mikuláša. Už ste premýšľali, aké prekvapenie pripravíte vášmu drobcovi tento rok?
Čítať ďalej

Mikulášska tradícia

Väčšina rodičov zvykne svojim ratolestiam naplniť vyleštené čižmičky rôznymi sladkými dobrotami. Niektorí k nim pripoja aj uhlie alebo zemiaky, ako to zvykli robievať aj naši rodičia, keď sme boli deťmi. Dúfali, že z čertov sa stanú anjeli, ktorí budú sekať dobrotu po celý rok. Dnešné deti ale podobným veciam len ťažko uveria. Aj napriek tomu to patrí k zaužívaným tradíciám, ktorých sa nechceme vzdať už len z nostalgie.

So sladkosťami opatrne

Ak aj tento raz plánujete svojim ratolestiam dopriať všelijaké sladkosti od výmyslu sveta, mali by ste to dobre zvážiť. Hoci deti nimi nepochybne potešíte, myslite v prvom rade na ich zdravie. Niektoré maškrty totiž obsahujú zložky, ktoré môžu zaťažiť detský organizmus. Ak ich navyše vaše dieťa konzumuje pravidelne, môžu sa uňho dostaviť vážne zdravotné ťažkosti. Pri výbere sladkostí si preto určite nezabudnite prezrieť ich zloženie na zadnom obale. Sladkosti, ktoré sú určené deťom by určite nemali obsahovať rafinovaný repkový či slnečnicový olej, umelé farbivá (napr. E104, E122, E124, E129), umelé arómy, umelé sladidlá, konzervanty (napr. E211) alebo stužené a hydrogenizované tuky. Cukrovinkám, v ktorých sa vyskytuje glukózový, fruktózový či kukuričný sirup sa radšej vyhýbajte.

Čím nahradiť nezdravé sladkosti?

Ale aj vaše dieťa si občas zaslúži čokoládu. Uprednostnite však tmavé a horské čokolády, ktoré majú vyšší podiel kakaa a obsahujú menej cukru. Mikulášsky balíček môžete obohatiť aj o čerstvé alebo sušené ovocie nesírené, tzn. že je sušené šetrne na miernom slnku. Takéto ovocie neobsahuje konzervanty ani olej a je bez obsahu cukru. Deti nepochybne potešia aj oriešky, ako napr. lieskovce, vlašské orechy či mandle. V balíčku by ale rozhodne nemali chýbať ovocné výživy OVKO, ktoré sú bez pridaného cukru, umelých farbív, aróm a konzervačných látok.

Prajeme Vám a vášmu drobcovi krásneho Mikuláša!