Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Ako zvládnuť obdobie vzdoru?

Každý rodič miluje svoje dieťa nadovšetko. Deti dokážu vyčarovať na tvárach dospelých úsmev, ale bohužiaľ veľakrát testujú aj vašu trpezlivosť. Obdobie vzdoru je zaťažkávacou skúškou, s ktorou sa musia rodičia popasovať. Ako na to?
Čítať ďalej

Detský vzdor je o testovaní hraníc

Obdobím vzdoru si prejde každé dieťa, no tak ako začne, tak sa raz aj skončí. Rodičia by si však mali obrniť nervy a neprepadať zúfalstvu či hnevu, hoci nie vždy to je jednoduché. Dieťa začína vzdorovať v období od 1,5 roku do 3 rokov. Rodičia by si však mali uvedomiť, že dieťa v tejto životnej fáze zisťuje, kým je a kde sú jeho hranice. Ide teda o dôležitú etapu v jeho živote, ktorej cieľom nie je naučiť sa vzdorovať, ale budovanie si vlastnej autonómie.

Prejavy vzdoru

Vzdor sa u každého dieťaťa prejavuje inak. Zatiaľ čo u jedného drobca prebieha pokojnejšie formou jednoduchého, ale účinného „NIE“ na akúkoľvek otázku, u iného môžu byť reakcie ďaleko výbušnejšie. Hádzanie sa o zem, krik či plač na verejnosti sú nočnou morou nejedného rodiča, no aj takto môže obdobie vzdoru u mnohých detí vyzerať. Závisí to najmä od povahy a temperamentu vašej ratolesti, no rovnako aj od vašej reakcie. Netreba zabúdať, že dieťa je tvor všímavý. Ak vidí, že vás môže ovládať, bude to zneužívať vo svoj prospech.

5 rád, ako sa nenechať vyviesť z miery

  1. Pokoj a rozvaha sú základ

    • Majte na pamäti, že vaše negatívne emócie prenášate aj na vaše dieťa. Nekričte a zbytočne nedramatizujte situáciu! Skúste sa upokojiť a ignorujte ho. Nesnažte sa mu niečo vysvetľovať alebo mu nejako argumentovať. Bolo by to zbytočné.
  2. Negatívne emócie z tela von

    • Vaše dieťa neustále kričí či plače a vy už neviete, ako si s ním poradiť? Hoci vás to stojí nemalé úsilie, nechajte ho vyventilovať zo seba všetok hnev a frustráciu. Ak ste na verejnom mieste, vezmite ho niekam, kde budete mať dostatok súkromia, napr. do auta. Po chvíli ho nával zlosti prejde a znovu sa upokojí.
  3. Bez trestov!

    • Aj keď ste zúfalí zo spávania vášho dieťaťa, nenechajte sa opantať hnevom, ktorý by vás donútil zodvihnúť ruka na vášho drobca. Tresty a karhanie by mohli danú situáciu iba zhoršiť, čo by malo negatívny dopad na dieťa aj na vás.
  4. Odpútajte jeho pozornosť

    • Máte pocit, že sa nad vaším dieťaťom zmráka a je len otázkou času, kedy zasa vybuchne? Upriamte jeho pozornosť na niečo, čo ho zaujme a zabudne na svoj hnev. Nájdite aktivitu, ktorú má váš drobec rád. Vďaka nej ho upokojíte a vyhnete sa nepríjemným scénam. Hoci táto taktika nemusí vždy fungovať, ale za pokus to rozhodne stojí. Vyskúšať môžete aj ovocné výživy OVKO, ktoré ho vďaka veselým obalom upútajú, ale aj nasýtia. Plné bruško = pokojné dieťa.
  5. Venujte sa vášmu dieťaťu

    • Ak vaše dieťa vzdoruje, môže to byť jediný spôsob, ako si chce získať vašu pozornosť. Aj keď sa snažíte vášmu drobcovi venovať všetok svoj čas, nie vždy sa to dá. Veľakrát na vás číhajú aj iné povinnosti, ktoré vám nedovoľujú byť plnou mysľou pri ňom. Vaša ratolesť to samozrejme vycíti a problém je na svete. Vyčleňte si pár minút z vášho dňa len na vášho drobca. Uvidíte, že to ocení a budete šťastní obaja.