Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Desatoro rodiča úspešného a šťastného dieťaťa II

Na čom pri výchove detí trvať? Na čo si dať pozor a ktoré situácie by sa rodičom šťastného a úspešného dieťaťa nemali určite stať? Prečítajte si v pokračovaní nášho článku!
Čítať ďalej

6. Dieťa vždy vypočujte

Bezpečné miesto zhmotnené napríklad do otvorenej rodičovskej náruče – okrem lásky a nehy je to ďalšia nevyhnutnosť pre šťastný život každého dieťaťa. Aj ono totiž túži, chce a potrebuje sa zveriť so svojimi túžbami, problémami či obavami, zatiaľ čo ho vy budete pozorne počúvať. Nie je v ňom miesto na karhanie, dohováranie; len tak bude mať dieťa vo vašom objatí pocit skutočného bezpečia a ochrany.

7. Aj dieťa chce šťastných rodičov

Presne tak, táto rovnica platí na oboch stranách. Kým vy robíte všetko pre šťastie svojho potomka, on sa snaží urobiť šťastných vás. Rovnako tak môže aj dieťa spraviť chyby, zlyhať alebo sa zmýliť. Neočakávajte dokonalosť, aj ono sa totiž stále iba učí. Snažte sa vštepovať mu správne priority a nekarhať ho za nepríjemnosti, ktoré k jeho veku patria, napríklad rozbitý tanier či pokreslená stena. Pokiaľ sa však zle správa k okoliu či súrodencom, usmernite ho.

8. Majte nadhľad

Nie je jednoduché naučiť sa niektoré veci nebrať príliš osobne. Napriek tomu by mal mať podobnú vlastnosť každý rodič. Zachovať si chladnú hlavu aj v naoko väčších problémov je neraz oveľa lepšie, ako dieťa okrikovať, stresovať a tým i siahať na jeho dôstojnosť.

9. Cibrite si empatiu a pochopenie

Svet detí a dospelých sa od seba líši. Veríme, že ste na to počas svojho „rodičovania“ určite prišli i sami. Myslite na to, keď sa budete musieť popasovať s ich neposlušnosťou, ignorovaním prosieb či príkazov.

10. Dieťa musí vedieť, že ho milujete. Za každých okolností

Aj keď je vzťah rodičov a detí neraz komplikovaný, stojí práve na láske, vzájomnom rešpekte a porozumení. Len tak môže fungovať. Pocit bezpečia a opory je pre šťastie dieťaťa dôležité, preto sa ho snažte podporovať a rozvíjať. Dajte mu najavo svoju lásku nielen v ťažších časoch, ale aj kedykoľvek počas dňa. Napríklad si pre svojho drobca prichystajte sladkú a zdravú odmenu – niektorú z chutných kapsičiek OVKO.