Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Hrajte sa pre vyššie IQ!

Maximum lásky a starostlivosti - presne to si vyžaduje najmenší prírastok v rodine počas svojich prvých mesiacov. S odstupom času sa však jeho nároky zvyšujú a je potrebné zabezpečiť mu optimálny vývoj a rast nielen po fyzickej, ale najmä po psychickej stránke.
Čítať ďalej

Pomôcť svojej ratolesti rozvíjať logické myslenie a zvýšiť tak IQ možno totiž už od malička. Odborníci dokonca hovoria, že od dvoch rokoch veku sa dieťaťu začína táto oblasť formovať. Ešte pred nástupom do škôlky a školy môžete so svojím drobcom niektoré zručnosti „trénovať“. Správnymi metódami i malými fintami sa dieťa naučí ľahšie riešiť problémy, argumentovať i abstraktne myslieť. V nasledujúcich riadkoch nájdete pár tipov, ako na to.

Nekonečné rozhovory

Poznáte i vy tú známu detskú hru na „prečo“? Nekonečné vypytovanie sa privádza niekedy rodičov do šialenstva. Avšak deti si vďaka tomu nielen precvičujú výslovnosť, ale sa tiež učia vyvodzovať a spájať súvislosti, podnecuje sa ich predstavivosť a zvyšuje sa schopnosť argumentácie. Ak sa nabudúce dostanete do takejto „slovnej prestrelky“ so svojou ratolesťou, snažte sa trpezlivo zotrvať v rozhovore a odpovedať na otázky. Prípadne prevezmite iniciatívu a pýtajte sa vy. Alebo začnite prerozprávaním krátkeho príbehu. Následne dieťa naveďte, aby dokončovalo vety, prípadne i celý príbeh po svojom.

Zahrajme sa logicky

Logických hier i pre tých najmenších je na trhu naozaj veľa. Hravou formou si vďaka nim precvičia strategické myslenie, plánovanie, dokonca priestorové vnímanie a pamäť. Nie vždy musí ísť o drahé hračky a pomôcky. Približne od troch rokov veku stavte na klasiku – drevené kocky, počítadlo, a podobne. Neskôr sa skúste spoločne zabaviť hraním pexesa, kartových hier, lúštením hádaniek a hlavolamov, stolnými hrami.

Hudbou k bystrosti

Hra na hudobný nástroj pomáha s rozvojom pravej mozgovej hemisféry. Presne tu sídli intuícia, predstavivosť, abstraktné myslenie, ale i tvorivosť a empatia. Vďaka tejto aktivite deti ľahšie a rýchlejšie pochopia nové poznatky, naučia sa spájať súvislosti, vyvodzovať závery a dôsledky. Vypovedajú o tom dokonca i mnohé zahraničné štúdie.

Okrem pravidelného psychického stimulovania, potrebuje detský mozog pre svoj rozvoj tiež kvalitnú výživu. Doprajte mu preto zdravú a chutnú desiatu či olovrant ukrytú v našich ovocných kapsičkách a výživách OVKO.