Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Keď dieťa ochorie...

...viete, čo mu dávať jesť? Vhodné potraviny môžu pomôcť na prekonanie chrípky, kašľa či virózy, ktoré trápia našich malých pacientov. Stačí vedieť, ktoré sú tie správne.
Čítať ďalej

Zdá sa, že obdobie zvýšeného výskytu vírusových a infekčných ochorení ešte stále neskončilo. Jednou z najrizikovejších skupín sú práve školopovinné deti. U tých sa takýto druh chorôb šíri veľmi rýchlo. Ak aj vášho drobca zmáha horúčka, kašeľ či nepríjemná črevná viróza, môžete mu pomôcť aj inak. Skúste k lekárom odporúčanej liečbe pridať niekoľko zdravých potravín. Doplnia do tela vitamíny, živiny a s chorobou sa detská imunita popasuje rýchlejšie. Viete však, ktoré by ste mali malému pacientovi podávať?

Zelenina a ovocie na prvom mieste

Tie by sa mali v jedálničku každého dieťaťa nachádzať denne. Okrem toho, že obsahujú veľa vitamínov a živín potrebných nielen pre imunitu dieťaťa a jeho správny vývoj, podporujú i jeho správne stravovacie návyky. Je vysoko pravdepodobné, že ak dieťa v detstve konzumuje dostatok zeleniny a ovocia, v budúcnosti uprednostní tieto prirodzené chute pred presladenými nápojmi a jedlami.

V jesennom a zimnom období by sa mala zelenina a ovocie objavovať na tanieri dieťaťa častejšie. Ak sa objaví ochorenie, podávajte ich skôr spracované v polievke, či ako kašu. Aj ľahké vírusové ochorenie často vyústi do infekcií dýchacích ciest. Zápal spôsobuje ťažkosti pri prehĺtaní. Uvarená zelenina a rozmixované ovocie budú tak pre drobca ľahšie konzumovateľné. Tým pravým, čo bude vášmu drobcovi chutiť aj počas choroby, môžu byť aj naše kapsičky a výživy OVKO. Nájdete v nich zeleninu a ovocie spĺňajúce tie najprísnejšie normy na kvalitu a spracovanie.

Čo ak dieťa odmieta jesť?

Nechutenstvo pri chorobe nie je ničím nezvyčajným. Ak dieťa odmieta jedlo, môže to byť i prejavom zvýšenej teploty. V takýchto prípadoch ho určite do jedla nenúťte. Ide o prirodzenú reakciu organizmu, ktorý môže byť po „boji“ s patogénmi príliš vyčerpaný na to, aby dokázal prijaté jedlo i stráviť. Takýto krátkodobý pôst môže byť preto veľmi prospešný. Spozornieť by ste však mali, ak nechutenstvo trvá viac ako dva dni.

S podobnými problémami sa môžete stretnúť aj pri žalúdočných ťažkostiach a črevných ťažkostiach. Vtedy sa odporúča podávať čaje ochutené ovocnou šťavou alebo sirupom. Ak dieťa trápia hnačky, telo trpí nedostatkom minerálov. Dajte mu vypiť čaj so štipkou soli. Pomôže tiež silný vývar z koreňovej zeleniny. Pri jeho príprave však určite vynechajte korenie, zbytočne dráždi črevá a žalúdok.