Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Môže dieťa jesť to isté, ako dospelý?

Téma stravovania detí patrí medzi tie najkontroverznejšie. O tom, čo by mala a nemala obsahovať, sa popísalo a povedalo viac než dosť. Často však ide iba o domnienky či módne trendy, ktoré sú v rozpore s odbornými poznatkami a odporúčaniami. Deťom tak môžu uškodiť.
Čítať ďalej

Presviedčanie okolia

Ruku na srdce – koľkokrát vás vaše okolie presviedčalo, že i šesťmesačné dieťa môžete bez obáv kŕmiť zákuskom, rezňom, prípadne inou „dobrotou“? Najmä naše mamy a staré mamy majú tendenciu obhajovať takýto jedálniček svojimi skúsenosťami z minulosti. Rodičia tak môžu dospieť k záveru, že je to naozaj neškodné a dieťaťu nič nehrozí. Ale je to naozaj tak?

Odborníci a pediatri neustále prízvukujú, že nové chute a suroviny treba do detskej stravy zavádzať postupne - prvé príkrmy až po dovŕšení 4. mesiaca veku. Obzvlášť opatrní by mali byť rodičia so sladením a iným dochucovaním prvých jedál. Dieťa by najskôr malo spoznať čistú chuť zeleniny a ovocia. Ak mu budete pokrmy sladiť, vytvorí si na takýto typ chute návyk a všetky ostatné začne odmietať. Možno si poviete, že sladkosti k deťom patria, avšak v budúcnosti môžu takéto návyky viesť k obezite a vážnym zdravotným problémom.

Naše odporúčanie: Zavádzanie tuhých pokrmov je dôležitým krokom pre správny vývoj a rast dieťaťa. Preto si dajte obzvlášť záležať na kvalite surovín. Ak prvý tuhý pokrm vášho drobca bude výživa OVKO, budete mať istotu, že mu dávate príkrm spĺňajúci všetky nariadenia a normy stanovené pre detskú výživu.

Módne výstrelky v stravovaní

K čoraz populárnejším smerom (napr. vegánstvo, vegetariánstvo, nízkotučné potraviny,...) sa pridávajú i mnohí rodičia. Dospelý človek dokáže posúdiť a starostlivo zvážiť prínosy i riziká, preto ak sa rozhodne nejesť napríklad mäso, je to na jeho uvážení. Odborníci však varujú, aby k takémuto stravovaniu neviedli rodičia aj svoje deti. Detský organizmus môže byť tak ochudobnený o mnohé dôležité látky, ktoré sú nevyhnutné pre jeho rast a správny vývoj.

Naše odporúčanie: Jedálny lístok detí by mal byť pestrý a zdravý. Vylúčte, príp. obmedzte nezdravé tuky, sladké a mastné jedlá. Vsaďte však na kvalitné a výživné suroviny a jedlá, ktoré malému stravníkovi dodajú všetko potrebné. Ovocie a zeleninu by mal mať na tanieri až 5-krát denne, preto mu k desiatej, či ako zdravý snack, nezabudnite pribaliť aj obľúbenú kapsičku OVKO.