Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Nástup do 1.triedy: Radosť či starosť?

Aj vaše dieťa čaká tento rok nástup do prvej triedy? Je plné očakávaní a nevie sa dočkať stretnutia s novými kamarátmi? Ale čo robiť, ak sa váš drobec do školy naopak vôbec neteší? Predovšetkým, buďte k nemu trpezliví a chápaví.
Čítať ďalej

Nástup do prvej triedy je nielen pre samotné dieťa, no aj pre jeho rodičov dôležitým medzníkom. Dieťa prechádza významnou zmenou, ktorá preňho nemusí byť vždy jednoduchá. Kým niektoré deti sa do školy tešia a vnímajú to ako nové dobrodružstvo, iné pociťujú strach a obavy. Dieťa potrebuje v takýchto chvíľach vedieť, že ste mu oporou a môže sa vám so všetkým zdôveriť.

Všetko má svoje za aj proti

Dieťa by ste mali postupne pripraviť na nové pravidlá, ktoré naňho budú po nástupe do školy čakať. Upozornite ho najmä na pozitívne zmeny, ale zároveň sa nesnažte nič prikrášľovať. Je dôležité, aby bolo dieťa citlivo upozornené aj na povinnosti, ktoré sa mu spočiatku nemusia páčiť.

Čo čaká na vášho prváka?

  • Zoznámenie sa s novým prostredím, kamarátmi a učiteľmi

    • Veľkou výhodou je, ak je vaše dieťa komunikatívne a nemá problém zapadnúť do nového kolektívu. V takom prípade nadviaže rýchlo nové kamarátstva so spolužiakmi a ľahko sa zorientuje aj v novom prostredí. Horšie sú na tom deti, ktoré sú tiché a utiahnuté. Pre ne môžu byť prvé dni a mesiace v škole náročné. Je pravdepodobné, že sa nevyhnete ani slzám. Dieťa si vždy vypočujte a nezľahčujte jeho situáciu reakciami typu „všetci sme si tým prešli“. Dieťaťu by ste mohli viac uškodiť, ako pomôcť.
  • Zmena režimu

    • S nástupom do 1.triedy sa budú zvyšovať aj nároky na dieťa, tzn. bude musieť byť disciplinovanejšie a samostatnejšie. Časy, kedy strávilo v škôlke celý deň len zábavou a hrami, sa nadobro skončia. Váš prvák si bude musieť zvyknúť obsedieť na jednom mieste 45 minút, počas ktorých sa od neho bude vyžadovať istá sústredenosť. To môže byť na začiatku pre dieťa zložité a nemusí mu to byť po vôli. Je to však len otázka zvyku, kým sa prispôsobí na nový režim.
  • Povinnosti aj po škole

    • Po náročnom dni v škole budú na vášho drobca čakať ďalšie povinnosti v podobe domácich úloh. Zo začiatku mu pomáhajte a hoci sa bude „vzpierať“, snažte sa ho nejako správne namotivovať. Určite nie krikom a nervozitou. Prisľúbte mu, že neskôr sa bude môcť zahrať, prípadne si pozrieť nejakú obľúbenú rozprávku.
  • Hodnotenie zo strany učiteľa

    • Dieťa je vystavené aj hodnoteniu zo strany učiteľa, s ktorým sa doteraz nestretlo. To uňho môže vyvolávať stres či nepríjemný pocit tlaku, ktorý môže vyvrcholiť zlyhaním dieťaťa. Rodičia by ho mali ubezpečiť, že svet sa nezrúti kvôli zlej známke a popracovať s ním na učive, v ktorom je pozadu.

Náš tip

Každý prvák by mal nosiť vo svojej školskej taške aj chutnú desiatu v podobe ovocnej výživy OVKO, ktorá mu cez prestávky dobije baterky.