Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Rady a tipy ako na prechladnutie I

Je to oficiálne – krásnu slnečnú jeseň vystriedala jej menej obľúbená sestra. Sychravé a daždivé počasie navyše dáva zelenú všetkým baktériám a vírusom, takže chorých medzi nami stále pribúda. Obzvlášť u detí je prechladnutie úplne bežné, keďže sa ich imunita vyvíja a nie je taká silná, ako u dospelých. S našimi radami a tipmi však zvládnete prechladnutie u svojich drobcov raz-dva.
Čítať ďalej

Krásne jesenné dni sú definitívne za nami, k slovu sa hlási chladná a daždivá jeseň. O zmene počasia svedčia aj kýchajúci a pokašliavajúci známi a neznámi, ktorých stretávame prakticky na každom kroku. Ak sa u vás doma ešte nikto s podobnou diagnózou neobjavil, pripravte sa, že čoskoro sa môže situácia zmeniť. Obzvlášť škôlkari a školáci patria k skupine, kde sa virózy šíria rýchlosťou svetla. Našťastie nemusíte hneď utekať k lekárovi po múdre rady či vykúpiť polovicu najbližšej lekárne. Ponúkame vám niekoľko rád, ako pomôcť zvládnuť prechladnutie či chrípku malému pacientovi rýchlejšie.

1. Pitný režim

Dostatok tekutín je pri prechladnutí a chrípke zárukou úspechu. Správna hydratácia môže priaznivo ovplyvniť rozvoj ďalších príznakov a pomáha ich mierniť. Dieťaťu preto často ponúkajte vodu, čaj ale i mlieko a polievky (vhodný je kurací, slepačí či zeleninový vývar).

2. Oddych

Máte podozrenie, že na dieťa niečo lezie? Určite by malo zostať doma a oddychovať. Odpočinok a dostatok spánku pri chorobe sú alfou a omegou; na telo majú liečivé účinky. Naopak ich absencia môže celý priebeh iba zhoršiť a predĺžiť. Myslite na to.

3. Strava

Počas choroby je nevyhnutné zabezpečiť telu dostatok živín a vitamínov, aby sa mohlo s chorobou popasovať. Problémom však môže byť bolesť hrdla, ktorá dieťaťu bráni prijímať tuhú stravu. Preto voľte radšej jedlá jemnej konzistencie – kaše, polievky, jogurty. Ideálnym pomocníkom na zdolanie chrípky či prechladnutia sú napríklad aj naše ovocné výživy OVKO. Zasýtia a dodajú potrebné vitamíny, navyše sú praktické a môžete ich mať kedykoľvek po ruke.

4. Zvlhčujte nos i vzduch

Príliš suchý vzduch nepríjemnú nádchu ešte viac zhorší. Stavu nepomôže ani vodnatý výtok z nosa, ktorý paradoxne vysušuje jeho sliznicu a spôsobuje podráždenie. Sledujte preto vlhkosť v miestnosti, pravidelne vetrajte a zbytočne neprekurujte.

5. Vlažné obklady

Ak sa dostaví horúčka, okrem dostupných medikamentov môžu pomôcť aj vlažné obklady a zábaly. Prikladajte ich dieťaťu na čelo, zátylok či končatiny. Ak sa však stav nezlepšuje, určite vyhľadajte lekársku pomoc.