Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Top 3 jarné bylinky, ktoré si s deťmi určite nazbierajte

Teplé jarné počasie je konečne tu. Najvyšší čas na výlety, prechádzky a dobrodružné výpravy do prírody! Nechajte svojich drobcov vyšantiť sa dosýta vonku a niečo nové sa i naučiť. Vydajte sa spolu zbierať jarné kvety a bylinky, z ktorých si v zime navaríte nielen chutný čaj. Viaceré druhy majú priaznivé účinky na zdravie a imunitu, čo sa v chladných mesiacoch a chrípkových epidémiách určite hodí.
Čítať ďalej

1. Púpava lekárska

Napriek tomu, že sa zvykne i nepekne označovať za burinu, jej druhé meno vypovedá o jej „zázračných“ účinkoch. Každá časť rastlinky sa dá efektívne zužitkovať a môže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch. Napríklad z čerstvých kvetov si môžete uvariť púpavový med. Ako na to? Natrhané hlavičky, približne 400 kusov, zalejte 1,5 litrom vody. Ak chcete, pridajte citrón. Následne priveďte k varu a nechajte chladnúť aspoň 24 hodín. Do precedenej tekutiny pridajte 1,5 kg kryštálového cukru a varte približne 1,5 hodiny. Púpavový med uľahčuje vykašliavanie a pomáha aj pri prechladnutí a chrípke.

Koreň púpavy možno užívať formou odvaru, či šťavy. Obsahuje veľa vitamínov a látok, ktoré čistia krv, obličky, lymfatický systém a pečeň. Tiež pomáha pri zápche, akné a kožných ekzémoch. Najlepšie vlastnosti však má začiatkom jari, preto sa na jeho zber vydajte čo najskôr. Hravo ho uskladníte aj doma, stačí ho vysušený uložiť do uzatvárateľnej nádoby.

Listy obsahujú značné množstvo vitamínu C a iných prospešných látok, ktoré si telo po dlhej zime priam vyžaduje. Výborne chutia v šalátoch s vajíčkami a zeleninou.

Upozornenie: Nie každá púpava je na zber vhodná. Preto si vyberte miesto ďaleko od cestnej premávky a iného znečistenia.

2. Sedmokráska

Tento pekný kvietok s ľúbezným názvom v sebe skrýva hojivé a protizápalové účinky. Z vysušených rastliniek si môžete pripraviť kloktadlo, či tinktúru na čistenie pleti.

3. Prvosienka jarná

Kytička prvosienok rozvonia celý dom. Vedzte, že rovnako omamne vonia i čaj pripravený zo sušených kvetov. Ak sa chystáte na jarný detox, pridajte si do pitného režimu odvar z tejto rastliny. Má totiž čistiace účinky. Ako na to? Vytvorte si zmes z viacerých jarných bylín; pridajte napríklad žihľavu, stonky púpavy a zalejte vodou. Čaj zo sušených kvetov pomôže však aj pri kašli, nespavosti a ochoreniach obličiek.

Upozornenie: Pri zbere prvosienky sa zbiera vždy len kvet, prípadne i pakoreň. V opačnom prípade sa rastlinka môže poškodiť a vyhynúť.

Nech sa už so svojimi ratolesťami vydáte kamkoľvek, majte vždy po ruke niečo chutné pod zub. Energiu a lahodnú chuť pre všetky deti od 4. mesiaca veku nájdete v našich výživách a kapsičkách OVKO.