Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

3 tipy ako chrániť rodinu počas chrípkovej epidémie

Chladné počasie a návrat do kolektívu po vianočných sviatkoch sú hrozbou pre imunitu celej rodiny. Nie nadarmo sa v tomto období čoraz častejšie skloňuje pojem „chrípková epidémia“. Ak už niekoho u vás doma trápi, buďte opatrný. Vďaka vysokej nákazlivosti môže ochorieť aj celá rodina.
Čítať ďalej

Zvýšený výskyt chrípky nie je pre prvé mesiace v novom roku ničím nezvyčajným. Niekedy trvá aj do obdobia jari. „Vďačíme“ za to nielen počasiu, ktoré svojimi vrtochmi vystavuje našu imunitu neľahkým skúškam. Po sviatkoch sa totiž tiež vraciame do kolektívu – deti do škôl a škôlok, rodičia zasa do práce, čím sa riziko nákazy podstatne zvyšuje. Niekedy od jedného člena ochorie celá rodina. Vyhnite sa najčastejším chybám, ktoré môžu chrípku ďalej rozširovať!

1. Izolácia a správna hygiena

Mnoho rodičov považuje v prípade chorého dieťaťa toto opatrenie za prehnané, či dokonca prísne a kruté. Pravdou však je, že chorý by mal s ostatnými zdravými členmi rodiny prichádzať do styku čo najmenej. Len tak zabránite roznášaniu vírusu po byte; už obyčajným kýchnutím sa dokáže dostať do vzdialenosti 1,5 metra. Na hladkých povrchoch (plasty, kovy) dokáže prežiť takmer 2 dni, na oblečení a vreckovkách 12 hodín. Častou rodičovskou chybou je aj nedostatočné preliečenie a priskorý návrat do kolektívu. Už pri prvých príznakoch by malo ostať v domácej opatere, aby tak neprenášalo chrípku na ostatné deti v škole či škôlke. Pokiaľ sa nevyskytnú nijaké komplikácie, odložte i návštevu lekára dovtedy, kým sa zdravotný stav neustáli a neutíchnu prípadné horúčky a ostatné akútne prejavy chrípky.

2. Správna hygiena

Choré dieťa veďte k správnym hygienickým návykom a častému umývaniu rúk. Naučte ho, že kýchať a kašľať by malo výlučne do vreckovky, ktorú následne vyhoďte. Miestnosť, kde sa dieťa nachádza, nezabúdajte pravidelne vetrať. Chladnejší vzduch tiež uľaví opuchnutým dutinám. Navyše, v teple sa baktérie a vírusy prenášajú rýchlejšie.

2. Príjem vitamínov

Ten by ste mali zabezpečiť nielen chorej ratolesti, ale aj celej rodine. Pri boji s chrípkou je nenahraditeľný vitamín C (citrusy, jablká, hrušky, brokolica,...) a vitamín D (mliečne výrobky, ryby, vajcia,...). Pri chrípke sa môžu dostaviť aj rôzne komplikácie, napríklad zápaly dýchacích ciest. Vtedy sa dieťaťu ťažko prehĺta a môže jedlo odmietať. Vyskúšajte malú fintu a dajte mu jednu z našich ovocných výživ OVKO, ktorá mu vďaka starostlivému výberu a šetrnému spracovaniu ovocia dodá potrebné vitamíny a živiny.