Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Dieťa a more – áno či nie?

Ešte pred pár rokmi bolo cestovanie s deťmi pre mnohých rodičov nepredstaviteľné. Doba sa však zmenila; cestovateľské podmienky rodinkám túžiacich po oddychu či dobrodružnom spoznávaní konečne prajú. V prípade niekoľkomesačných bábätiek však netreba nič podceniť, najmä ak sa s nimi chystáte k moru.
Čítať ďalej

Cestovanie s deťmi k moru je stále populárnejšie. Rovnako to platí aj o tehotných ženách, či čerstvých mamičkách. Je to celkom pochopiteľné, ak je pre mladé rodiny trávenie leta pri mori zaužívaným štandardom, na ktorý sa tešia celý rok. Prirodzene sa s príchodom nového člena nechcú obmedzovať a prísť o zaslúžený oddych. Dovolenka pri mori je navyše aj akýmsi spoločensky nastaveným meradlom úspešnosti. Predsa len, koho príbehy či fotky budú vyzerať lepšie – vašej rodiny z Tatier alebo susedov z Turecka? Dlhé cestovanie však nemusí byť to najlepšie pre dieťa či budúcu mamičku. V lietadle môže robiť problémy zmena tlakov či klíma, v aute zas nepohodlie. Tým vás však určite nechcem od dovolenky pri mori s deťmi odradiť. Ak sa na ňu dobre pripravíte, vyhnete sa problémom a spoločný oddych na pláži si jednoznačne vychutnáte.

Skôr než vyrazíte

Ak patríte k cestovateľským dobrodruhom, a váš drobec zvládne cestu aj do exotickejších krajín, zistite si všetky potrebné informácie ohľadom očkovania. V prípade, že sú potrebné, nezabudnite si ich s predstihom zabezpečiť. Tiež myslite na zdravotné poistenie, pokiaľ vám ho nezabezpečí cestovná kancelária, či cestujete „na vlastnú päsť“.

Ani do známejších destinácií sa nevyberajte nepripravení. Lekárnička so všetkým potrebným by mala byť samozrejmou súčasťou vašej batožiny; na dovolenku s deťmi obzvlášť. Nemali by v nej chýbať lieky na horúčku, proti bolesti a hnačke vhodné pre drobcov. Tiež sa vyzbrojte krémami a gélmi proti svrbeniu, spáleniu od slnka či na prípadné alergické reakcie. Pribaľte si aj dezinfekčné roztoky na odreniny, náplasti a obväzy. V prímorských oblastiach je tiež zvyčajným problémom hmyz, preto mať po ruke repelent. Pozorne si však preštudujte etiketu a vyberajte iba tie, ktoré sú vhodné aj pre našich najmenších.

Chráňte dieťa pred slnkom

Keď sa s dieťaťom chystáte na dovolenku k moru, prípadne na kamkoľvek, kde hrozí, že bude vystavované slnečnému žiareniu, mali by ste zabezpečiť jeho ochranu. Detská pokožka je veľmi citlivá a nedokáže telo pred jeho škodlivými účinkami dostatočne chrániť. Drobci do jedného roka by sa mu napríklad nemali vystavovať vôbec; staršie deti len veľmi obmedzene. Ani v polotieni nezanedbávajte natieranie ochranným krémom s vysokým faktorom, prikrývku hlavy a dohliadajte na dostatočný pitný režim. Väčší nezbedníci by mali zniesť aj slnečné okuliare.

OVKO na cesty

Máte doma malého prieberčivého jedáka? Ovko výživy či dojčenské pokrmy uspokoja chute každého nezbedníka. Určite mu pribaľte niektorú z kapsičiek na cesty, čím mu nielen ulahodíte, ale aj dodáte dávku ovocia a v ňom obsiahnutých živín a vitamínov. Chystáte sa na dovolenke stravovať sami? S dojčenskými pokrmami budete mať o svojich najmenších postarané. Stačí ich len ohriať vo vodnom kúpeli. Zvyšok rodiny si tak bude môcť dať to, na čo bude mať chuť a vy nebudete musieť stráviť celé predpoludnie za sporákom.