Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Jedlá, ktoré nie sú také zdravé, ako vyzerajú I

Zdravo sa stravovať a žiť je našťastie čoraz viac „in“. V supermarketoch zháňame bio produkty, pozeráme na zloženie výrobkov a nakupujeme plná koše ovocia a zeleniny. K zdravému životnému štýlu sa snažíme viesť aj svojich potomkov. Niekedy však nevedome siahneme po niečom, čo sa síce tvári zdravo či ako zdravšia alternatíva, no nie vždy tomu tak aj naozaj je.
Čítať ďalej

Niekedy je veľmi ťažké zorientovať sa v tom, čo je pre našich drobcov zdravé jedlo či pitie. Hranolčeky, burgre či presladené limonády sú už vopred odsúdené, avšak niekedy nie sú ich alternatívy o nič lepšie. Z časti za to môže reklama podávajúca skreslené informácie, navzájom odporujúce si odporúčania či len prvotný dojem a nedostatočná znalosť rodiča. Výsledkom môže byť aj to, že v nasledujúcom zozname nájdete obľúbené potraviny a jedlá vašich detí, o ktorých by ste nikdy ani len nezapochybovali.

1. Cereálie

Milujú ich nielen deti, ale i rodičia. Príprava totiž zaberie pár sekúnd – stačí vsypať do misky a zaliať mliekom- vysnívané raňajky sú na stole! Kým si vaši nezbedníci veselo pochutnávajú, vás zase „hreje“ dobrý pocit, že im dávate vitamíny a minerály, o ktorých sa v reklamách na cereálie toľko hovorí. Pravdou totiž je, že obsahujú veľa cukru; dokonca oveľa viac, ako kúsok domáceho koláča. Dieťa tak príjme množstvo prebytočných kalórií, a naopak málo skutočných živín a dlhšie využiteľnej energie.

2. Ovocné nápoje a džúsy pre deti

Kola či limonáda verzus nápoj s ovocnou zložkou? Mnohí rodičia majú v tejto otázke jasno a v domnienke zdravšieho variantu volia druhú možnosť. Odborníci na stravovanie i lekári však týmto rozhodnutím rovnako nadšení nie sú. Okrem toho, že s ovocím majú spoločné len veľmi málo, obsahujú veľa cukru a to aj vzhľadom na menšie balenie. V jednom tak možno nájsť 5-10 kociek, čo pre zdravie dieťaťa určite dobré nie je. Podobne je to i s džúsmi, ktoré sú vysoko kalorické a prispievajú tak k nadváhe. Ak ste sa práve chceli utešiť množstvom vitamínu C, ktorý mnohé značky deklarujú priamo na obale, nie je to správne. Džúsy sú totiž ochudobnené o vlákninu, ktorá je v jedálničku detí nedostatočne zastúpená.

3. Gumové cukríky

Vraj zdravšia alternatíva čokolády a keksíkov; ktoré dieťa by dokázalo odolať veselým medvedíkom či lahodne vyzerajúcim jahôdkam? Navyše údajne obsahujú vitamíny a ovocnú šťavu. Pokiaľ by ste sa lepšie pozreli na ich obal a jednotlivé hodnoty prepočítali, vyšiel by vám šokujúci výsledok. Už tri medvedíky či iné želatínové cukríky obsahujú priemerne celú lyžičku cukru.

Koľko z nášho zoznamu ste odškrtli na tom svojom? Viac „naoko“ zdravých potravín nájdete v druhej časti nášho článku. V stravovaní svojich ratolestí však nerobte kompromisy a stavte na skutočne ovocné, chutné a vitamínov plné kapsičky OVKO bez pridaného cukru a v bio kvalite.