Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Rady a tipy ako na prechladnutie II

Chrípka, prechladnutie a iné virózy sú postrachom najmä pre rodičov. Choré dieťa si totiž vyžaduje nepretržitú starostlivosť a zákonite i našu absenciu v práci. V prvej časti nášho článku sme sa venovali overeným tipom, ako pomôcť malému pacientovi zvládnuť ochorenie rýchlejšie. Dobrých rád však nikdy nie je dosť! Prezradíme vám aj niekoľko účinných receptov, ktoré sa osvedčili už našim starým mamám.
Čítať ďalej

6. Prechladnutie či chrípka?

Určite ste už počuli, že sa jedná o dve rozličné diagnózy. Ako ich však rozoznať? Prechladnutie je záležitosť na tri dni, chrípka však trvá minimálne dvakrát toľko. Ak sa teda stav nezlepšuje, či dokonca je horší, vyberte sa k lekárovi.

7. Zvracanie

Áno, aj toto je jeden so symptómov chrípky- bolesť bruška, zvracanie, nevoľnosť či neschopnosť udržať v sebe aspoň kúsok jedla. Zvyčajne sa vyskytujú u detí, ktorých telo reaguje na vírusy či baktérie citlivo. Ak dieťa trpí nechutenstvom, nenúťte ho jesť. Keď sa jeho stav zlepší, vypýta si samé. Neplatí to však o pitnom režime – obzvlášť pri zvracaní či hnačkách zvýšte príjem tekutín, aby nedošlo k dehydratácii.

8. Diéta alebo hladovka

Detský organizmus má čo robiť, aby nad nepríjemnou chrípkou a prechladnutím vyhral. Nečudo, že na jedlo dieťa akosi ani nepomyslí , prípadne ho odmieta. Nemusíte sa však obávať, že by mu chvíľková diéta či hladovka uškodila. Ponúkajte mu skôr odľahčené jedlá, napríklad ovocné pyré. S jeho prípravou si však nemusíte robiť starosti, stačí mať pri sebe obľúbenú kapsičku OVKO. Keď sa dieťaťu uľaví, vráti sa i chuť do jedla.

9. Cibuľový sirup

Overená klasika, ktorá zaručene funguje. Cibuľový sirup síce nepatrí k práve obľúbeným, jeho chuť však prekonajú výborné účinky na každú detskú virózu. Vrstvy cibule stačí zasypať cukrom alebo medom a nechať jeden deň odstáť. Počas dňa podávajte po lyžičkách. Vynikajúco zaberá aj pri nádche, kašli a iných sezónnych neduhoch.

10. Proti nádche so zázvorom

Skutočný poklad prírody! Uvarte z neho čaj, pridajte citrón, prípadne med. Vôňa uvoľní nos a dýchacie cesty, zahreje celé telo. Pri menších deťoch však opatrne s koncentráciou, aby nebol veľmi štipľavý.