Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Spoločné večere sú pre dieťa dôležité

Rituál spoločných večerí je v niektorých rodinách pevnou tradíciou, inde mu naopak taký veľký význam neprikladajú. Ak je to u vás podobne ako v druhom prípade, skúste ho predsa len aplikovať aj doma.
Čítať ďalej

V dnešnej uponáhľanej dobe je večera často jediným okamihom, kedy sa zíde celá rodina. Za jedálenským stolom sa riešia problémy, zdieľa sa radosť, úspech i smútok. Pre zdravý vývoj vašich potomkov sú tieto chvíle skutočne dôležité. Aj vďaka nim si totiž vzájomne upevňujú vzťahy, ale tiež budujú zdravý vzťah k jedlu. Plný stôl a príjemne strávený čas by ste si ako rodina mali určite dopriať ideálne každý deň, alebo aspoň párkrát týždenne.

Čo naučí spoločné stolovanie vašich drobcov?

Podľa odborníkov sú rodinné večere dôležitým socializačným prvkom najmä pre najmenších. Deti sa tak už od útleho veku naučia rozprávať o pocitoch z prežitého dňa, zároveň si osvoja zásady slušného stolovania. Neskôr do ich „portfólia“ zručností pribudne i príprava jedál či pomoc v kuchyni. Zapojením do procesu varenia a prípravy stola sa môžu naučiť vyberať vhodné potraviny a celkovo porozumieť zásadám zdravého životného štýlu. Spoločná večera by mala byť aj pre vás chvíľou oddychu, počas ktorej si vychutnáte nielen dobré jedlo, ale aj pocit vzájomnej blízkosti a rodinnej spolupatričnosti. Vedieť sa v dnešnej hektickej dobe zastaviť a aspoň na chvíľu odložiť telefóny, počítač, televíziu a namiesto toho sa venovať rodine, spoločne spracovať zážitky z celého dňa, je žiaľ často podceňovaný rituál. Šťastnému rodinnému životu však do veľkej miery dokáže pomôcť.

Spoločné stolovanie dieťa navyše naučí nielen diskutovať, ale tiež počúvať. Zlepšujú sa im komunikačné zručnosti, empatia a celková psychická kondícia; skvelá výbava pre budúci život!

Niekoľko dobrých rád

Urobte si zo spoločných večerí rituál, počas ktorého si vychutnáte jedlo pomaly a s pôžitkom. Ak máte doma staršie deti, nebojte sa experimentovať s novými chuťami a jedlami. Určite však nechcete stráviť v kuchyni dlhé hodiny, preto sa zamerajte na jednoduché, no kvalitné a plnohodnotné suroviny. Nebojte sa do príprav zapojiť aj potomkov. Začať môžu napríklad prípravou stola, neskôr zvládnu aj náročnejšie úlohy.

Nezabudnite na dezert!

Sladkú bodku za dobrým jedlo nemusíte piecť. Predĺžte si príjemný čas s rodinou napríklad ovocnými bombami v podobe lahodných kapsičiek OVKO. Zo širokého sortimentu si určite vyberie každý u vás doma J