Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Starí rodičia a výchova vnúčat – áno či nie?

Výchovné metódy sa líšia z generácie na generáciu. Čo s obľubou jedna praktizovala, nad tým druhá len nechápavo krúti hlavou. Výchovu si však bez starých rodičov ani nevieme predstaviť. Veď koľkokrát sa o naše ratolesti postarajú, kým my musíme riešiť neodkladné povinnosti? Aj keď si na jednej strane vážime ich pomoc, na druhej môžu byť generačné rozdiely dôvodom na hádku.
Čítať ďalej

Jedno je isté – starí rodičia svoje vnúčatá nadovšetko milujú a chcú pre ne len to najlepšie. Niekedy sa však táto predstava odlišuje od tej rodičovskej, čo neraz vedie k nepríjemnostiam. Hádky či dohady sa nevyhnú ani rodiny s tými najlepšími vzájomnými vzťahmi. Ako teda podobné spory riešiť, prípadne sa im vyhnúť? Ako nájsť kompromis, zapojiť starých rodičov do výchovy tak, aby boli obe strany spokojné? Osvojte si nasledovné schopnosti!

Snažte sa prispôsobiť

Na schopnosti či snahe prispôsobiť sa stojí predsa každý úspešný vzťah! Ako rodičia máte vo výchove svojich detí hlavné slovo, starí rodičia by ho mali rešpektovať a riadiť sa podľa neho. Pokiaľ od nich očakávate dlhodobejšie stráženie ratolestí, mali by ste však zo svojich nárokov upustiť. Stanovte si niekoľko základných pilierov výchovy, na ktorých trváte. Zvyčajne sem možno zahrnúť spôsob trávenia času či jedálniček dieťaťa. Napríklad starých rodičov poproste, aby dopoludnie trávili s deťmi vonku, povolili im sladkosti iba po obede, či kúpili im maximálne jednu hračku za mesiac.

Nechcite a neočakávajte priveľa

Vedieť odlíšiť reálne očakávania od prehnaných je v niektorých prípadoch naozaj ťažké; v otázkach výchovy starými rodičmi to platí niekoľkonásobne. Nemajte preto „veľké oči“ a nechcite, aby postupovali rovnako, ako by ste to urobili vy. Porozprávajte sa s nimi, stanovte si hranice a snažte sa dospieť ku kompromisu.

Doprajte si navzájom čas

Výchova našich potomkov je beh na dlhú trať. Ako dieťa vyrastá, menia sa aj naše nároky, predstavy a očakávania. Určite to poznajú všetci novopečení rodičia, ktorí svoju ratolesť doslova chránia ako oko v hlave. Tí skúsenejší vedia, že postupom času budú oveľa tolerantnejší k výchovným praktikám starých rodičov. Netreba preto hneď vyvolať v rodine „prevrat“ len preto, že dieťaťu dovolili zjesť o pár koláčikov viac, či mu navarili hneď dve jedlá, aby si mohlo vybrať podľa chuti. Kompromis a spoločná reč, ochota riešiť prípadné komplikácie – to sú základy, na ktorých by ste mali stavať. Harmonickými vzťahmi totiž idete dobrým príkladom aj svojim potomkom. Oslaďte si spoločne strávený čas našimi produktmi OVKO a o príjemné chvíle u vás doma či u starých rodičov určite nebude núdza!