Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Vianočné dobroty pre deti: Ktoré áno, ktoré nie?

Sladkosti a všakovaké iné dobroty k Vianociam jednoducho patria. Priveľa cukru, mastnejších či vyprážaných jedál však nie sú pre naše zdravie to najlepšie. Ustrážiť ich konzumáciu by sme mali obzvlášť pri našich najmenších.
Čítať ďalej

Čo by to boli detské Vianoce bez sladkostí? Paradoxom je, že pri pečení najviac myslíme práve na ich maškrtné jazýčky. O to ťažšie im potom vysvetľujeme, že jesť ich bez obmedzenia nie je práve to najlepšie. Veď na stole pôsobia všetky sladké dobroty jednoducho neodolateľne. Odborníci však hovoria jasne – predovšetkým u detí od 2 až 4 rokov treba na konzumáciu sladkostí počas sviatkov dohliadať; následky ich totiž môžu dostihnúť aj v budúcnosti. Ako teda svojich maškrtníkov ustrážiť? Inšpirujte sa našimi tipmi a trikmi.

Rovnaký recept, zdravšia forma

Našťastie, čoraz viac z nás dáva pri pečení klasických dobrôt prednosť zdravším náhradám niektorých surovín. Cukor s obľubou meníme za hnedý variant alebo med, bielu múku za špaldovú, prípadne aktívne vyhľadávame recepty na zdravšie sladkosti.

Nemusíte sa vzdať všetkých tradičným koláčikov a maškŕt. Už aj typické medovníčky dokážete pripraviť rovnako chutne a napriek tomu zdravo. Skúste múku nahradiť rozdrvenými ovsenými vločkami, oslaďte nastrúhaným jablkom, medom, škoricou alebo javorovým sirupom. Verte, takouto voňavou dobrotou vaše ratolesti určite nepohrdnú!

Bez čokolády by to (ne)šlo...?

Veď kto ju nemiluje? Obzvlášť deti zbožňujú všetky jej podoby – bonbóny, s orieškami, horúca v hrnčeku a nepochybne i ako prísada v koláči. Skúste ju preto nahradiť kvalitnou viacpercentnou čokoládou. Aby ste dodali pečivu, palacinkám či domácim sušienkam primeranú sladkosť, použite med alebo iné zdravšie sladidlo.

Bez chlebíčkov na žiadnej oslave

Koniec roka sa bezpochyby spája aj s rodinnými oslavami a posedeniami. Obložené chlebíčky patria ku skalnej klasike, ktorá nesmie chýbať na žiadnom stole. Každý z nás ich pripravuje po svojom, no základ v podobe bieleho pečiva je takmer všade rovnaký. Skúste ich tento krát pripraviť napríklad z tmavého celozrnného chleba alebo bagety. Zvoľte tiež kvalitnú šunku či salámu, hromadu zeleniny a dozdobte tak, aby im neodolal nielen váš drobec, ale i žiaden hosť.