Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Vitamíny z ovocia a zeleniny alebo z detskej výživy?

Podpora správnej výživy a udržiavanie zdravého životného štýlu by sa mala rozvíjať už od malička. Pravidelne a na dennej báze konzumovať päť porcií ovocia a zeleniny je skutočne dôležité.
Čítať ďalej

Výživový odborníci zo Svetovej zdravotníckej organizácie odporúčajú konzumovať denne aspoň 200g ovocia a 400g zeleniny. Ovocie a zelenina udržiavajú našu myseľ v pohode, dodávajú nám sviežu energiu a podporujú našu imunitu. Je však bežne dostupné ovocie a zelenina z obchodov to pravé orechové pre tých najmenších alebo je vhodnejšie siahnuť po výrobkoch, ktoré sú kontrolované štátnymi orgánmi z rezortu Ministerstva zdravotníctva a sú vyrábané pod prísnym hygienickým režimom z analyticky overených surovín. Ako vybrať a nastaviť tú správnu a kvalitnú výživu detí už od útleho detstva?

Radí MUDr. Katarína Šimovičová, lekárka pre deti a dorast.

AKÉ SÚ ZÁKLADNÉ VITAMÍNY A MINERÁLNE LÁTKY PRE DETI?

U nás majú deti prakticky všetky primeranú stravu ktorá je vyvážená, nikto nehladuje. Zavádzanie nemliečnej stravy je pod kontrolou pediatra počas preventívnych vyšetrení v detskej poradni. Denne deti dostávajú vitamín D v kvapkách ako prevenciu krivice do 2 rokov života. Ak nasleduje zimné obdobie – treba pokračovať celú zimu a v lete vystavovať deti slnečnému žiareniu - samozrejme kontrolovať dĺžku pobytu na slnku ako prevencia spálenia a prehriatia. Z nedostatku vitamínov skupiny B hrozia ochorenia nervového systému – ale u nás sa nevyskytujú pretože deti jedia riadne chleboviny, aj z celozrnnej múky. Vitamín C je najvhodnejšie podávať v čerstvej forme – nie v tabletkách. Konzumáciou mlieka a mliečnych výrobkov je zabezpečený riadny vývin kostí, tiež stabilná črevná flóra.

KDE SA VZALI STRAVOVACIE NÁVYKY?

Dieťa kopíruje rodičov v správaní a tak isto aj v strave. Vhodné je prisunúť dieťa k stolu kde rodičia a súrodenci jedia, aby sa zúčastňovalo na stolovaní rodiny už v útlom veku. Posadiť ho k stolu na vysokej stoličke, ak už vie sedieť. Okolo veku 12 mesiacov môže konzumovať stravu rodiny v primeranom množstve a konzistencii. Strava už nemusí byť mixovaná ak je dieťa schopné prehltnúť aj stravu len potlačenú vidličkou. Bežné ročné dieťa to dokáže, nie každá matka si uvedomí že už nemá malé bábo, ale plnohodnotného člena rodiny. Tým sa budujú primerané a zdravé stravovacie návyky. Dieťa nemusí jesť polievku a hlavné jedlo, nasýti sa aj len s jedným chodom – ak je polievka hustejšia a tým aj výživnejšia.

KEDY ZAČAŤ SO ZELENINOU A OVOCÍM?

Od ukončeného 4. mesiaca života je vhodné zaradiť dieťaťu prvú varenú zeleninu – najlepšie je začať so zemiakom a mrkvou, postupne každé 3-4 dni pridávať ďalšiu zeleninu (špenát, brokolicu, cuketa, tekvica, sladký zemiak), potom pridať ovocie: strúhané jablko bez šupky, banán, čerstvé sezónne ovocie – najlepšie z overených zdrojov. Druhy ovocia a zeleniny by mali byť tie, ktoré sa roky pestujú v našej krajine, nie rôzne orientálne druhy - pretože na tieto nie sme geneticky vybavení. Stačí ich skúsiť postupne pridávať dieťaťu okolo 2. roku života. Odporúčam biopotraviny v každom prípade. Ak majú rodičia ovocie a zeleninu pestovanú doma alebo zo známeho zdroja chemicky neupravovanú, tak je vhodná na konzumáciu dieťaťa. Ak nie, istejšia je kontrolovaná dojčenská a detská výživa z obchodu. Dojčenská výživa OVKO sa vyrába zo surovín, ktoré boli na obsah rezíduí pesticídov analyticky vyšetrené. Analýzy sa realizujú v akreditovaných európskych laboratóriách. Použiť sa môžu len tie suroviny, ktoré vyhovejú prísnym normám. To je práve rozdiel medzi zeleninou a ovocím z obchodu a dojčenskou výživou. Dojčenská výživa neobsahuje konzervačné látky, aromatické látky, glutén – čo je významné z hľadiska účinnej prevencie celiakie v dojčenskom veku, ale aj v neskoršom veku dieťaťa. Vhodnou alternatívou v konzumácii ovocia a zeleniny u detí je teda sterilizovaná detská výživa OVKO vyrábaná pod prísnym hygienickým režimom z analyticky overených zdrojov. Svojim zložením a kontrolovanou kvalitou surovín je tak dojčenská výživa vhodným a zdravým doplnkom výživy pre dojčatá a malé deti.