Cookies

Pre lepšie fungovanie webu používame súbory “cookies”.
Viac informácií o týchto súboroch.

Prvé príkrmy: lyžičkou alebo do ruky?

Prechod na tuhú stravu sa v súčasnosti rieši oveľa viac ako v minulosti. Naše mamy či babky mali o tomto období a prípadných problémoch s ním spojených len zlomok informácií, ktoré máme k dispozícií my dnes. Najnovšie sa napríklad začala riešiť otázka, či podávať prvé príkrmy lyžičkou, či do ruky.
Čítať ďalej

Možností je viacero

Pár rokov dozadu sa začínalo s prechodom na tuhú stravu u každého dieťaťa rovnako – zeleninové pyré sa pomaly striedali s ovocnými, neskôr prišli aj „zlepšováky“ v podobe piškót, mäsa či jogurtu. Drobca bolo treba kŕmiť; postupne však zvládol jesť i sám. Dnes však existuje metóda príkrmov do ruky známa ako metóda BLW (z angl. Baby-Led Weaning, čiže kŕmenie riadené dieťaťom). Niektorí rodičia však volia aj kombináciu oboch predchádzajúcich. Ako to teda vyzerá v praxi?

Klasické príkrmy podávané lyžičkou

Princíp v našich končinách dôverne známy. Mixovaný pokrm sa podáva dieťaťu lyžičkou, pričom najčastejšie je ním pyré z jednodruhovej zeleniny. Detskí pediatri totiž odporúčajú začať práve s menej sladkými druhmi. Je to najmä z toho dôvodu, aby si dieťa nenavyklo a následne neodmietalo iné chute. Do kaší sa neskôr pridávajú kúsky, aby sa drobec naučil stravu rozhrýzť.

Metóda BLW do ruky

Uvarená zelenina či mäkké druhy ovocia sa nakrájajú na menšie kúsky, preložia do hlbokého taniera alebo misky a dieťa sa samé kŕmi. Ak sa rozhodnete praktizovať túto metódu, zvážte si všetky za a proti. Obrovským pozitívom napríklad je, že rodič nemusí kŕmiť a teda má čas sám sa najesť. Tiež to prináša množstvo dobrého aj pre vývoj dieťatka. Mozog má viac podnetov na spracovanie – nové jedlo skúma, objavuje, hrá sa; plus sa musí naučiť žuť a prehltnúť. Táto činnosť tak prispieva k mentálnemu rozvoju a trénovaniu jemnej motoriky; niektoré zdroje uvádzajú, že sa naučí aj skôr hovoriť. Na druhej strane však musíte rátať s neporiadkom, hromadou špinavého oblečenia a nezanedbateľná je i časová náročnosť.

Neviete sa rozhodnúť?

V prvom rade je dôležité vaša spokojnosť, pretože tú dieťa vždy vycíti. Môžete vyskúšať pokojne obe metódy, prípadne ich kombinovať. Po čase tak zistíte, ktorá vyhovuje nielen malému jedákovi, ale aj vám. Nezabúdajte, že dobrého spojenca nájdete aj v príkrmoch a detských výživách OVKO. Overená a tradičná značka ponúka široký sortiment produktov, ktoré ulahodia každému malému stravníkovi J.